Nederlandse voltigeurs bereiden zich op CVI voor op WK en EK | VIDEO!

Artikel © GymPOWER.nl | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn

ERMELO – Bij de hippische sport Paardvoltige (Vaulting) komt het ‘turnen op een paard met bogen’ letterlijk tot leven. Het bekende flanken, scharen en de ‘Thomas Flair’ wordt hier in combinatie met andere acrobatische en gymnastische elementen ook tot kunst verheven maar dan in een choreografie die uitgevoerd wordt op een echt, galopperend paard. De op en top gymnastische sport, vallend onder de sportbond KNHS, aangesloten bij de FEI (Fédération Equestre Internationale) is nog niet Olympisch en in Nederland relatief klein, maar één met veel talent dat het internationaal prima doet.

Op de twee internationale voltigewedstrijden (CVI’s) in april (Ermelo) en mei (Wevelgem, België) – met veel finale- en podiumplaatsen voor de Nederlandse voltigeurs – kon je zien dat ze in volle voorbereiding zijn om te gaan pieken in Le Mans van 18 t/m 21 augustus 2016. De junioren hebben daar hun EK, de senioren het WK. Bij het eerste GymPOWER Coachcongres op het IAG 2016 waren enthousiaste voltigeurs aanwezig om het netwerk met andere gymsporten verder uit te breiden. Bij Paardvoltige gaan ze ook voor perfectie in beweging en is vallen geen optie. De samenwerking tussen paard, voltigeur en longeur moet optimaal zijn. Alles moet kloppen voor een goede prestatie en dat begint lang vòòr de wedstrijd. Het houdt in dat je je als sporter èn als mens ontwikkelt in een teamverband waarbij de betrokkenheid en communicatie verder gaat dan bij andere sporten. Er wordt dan ook extra aandacht besteed aan mental coaching en begeleiding.

Team GymPOWER.nl bezocht het CVI in Ermelo op 24 april 2016, in Nederland de grootste voltigewedstrijd, en al snel bleek: topsport! Er is veel aandacht voor de conditie, de juiste verzorging van de paarden en het ‘inturnen’. Op een ‘barrel’ worden de technieken zonder paard geperfectioneerd. Dit zou ook een prachtig trainingsmiddel kunnen zijn voor het turnen (en het aanleren van elementen in de fase tussen paddenstoel en voltigepaard).

Een wedstrijd bestaat uit een deel verplicht en technische test en een vrije kür, waarbij je wordt beoordeeld door vier juryleden: één voor het paard, twee voor techniek en één voor artistiek. Het is niet vreemd dat mensen bij deze sport denken dat hij uit het circus komt, maar in werkelijkheid is de sport vele eeuwen ouder. In de VS werden in de jaren ’50 de eerste wedstrijden gehouden.

De beste landen zijn Duitsland, Frankrijk en Zwitserland die een grote voltigetraditie hebben, maar Nederland staat daar niet ver van af. Op het eerste Jeugd-WK vorig jaar in Ermelo werd Jong Oranje verrassend en verdienstelijk vierde. Er komen echter ook nieuwe landen op, doordat Duitse en Franse trainers ook voltigeurs uit andere landen opleiden, zoals Jacques Ferrari, die talenten als Lambert Leclezio uit Mauritius en de Colombiaan Juan Martin Clavijo die bij zijn eerste junioren WK al gelijk de hoofdprijs pakte, opleiden. Ook in België wordt de sport steeds populairder en er zijn veel junioren die proberen door te breken.

De Nederlandse seniorentop (drie sterren) liet op de CVI in Ermelo zien goed op weg te zijn in het traject naar Le Mans. Carola Sneekes, Claire de Ridder en Amy Verhagen verbeterden zich en zeker de vrije kür van Claire de Ridder was indrukwekkend. De artistieke waardering is bij haar van groot belang. Ook de Belgische Tessa Maartens wist zich te verbeteren.

Internationaal gezien verkleinde Carola Sneekes de afstand op de Britse Lucy Philips (zowel in Nederland als België tweede) en werd ze bij pas-de-deux samen met zus Esther opnieuw tweede met een mooie score van 7,344. Annebeth Kubbe werd bij Junior Dames 1* heel knap tweede en Renske van Schaik, een groot Nederlands talent, pakte bij Children 1* zowel in Ermelo als op het CVI in België een prachtige bronzen medaille. Wessel Kuijpers wist bij Senioren 1* in België ook knap brons te pakken, evenals Sofie van der Laan bij senior dames 2* en Céline Kaag die Feline Jurgens, getraind door i, voor bleef bij Senior Dames 1*.

Ook de teams (squads) timmeren aan de weg. Cynthia Danvers, die als longeur meerdere voltigeurs naar de top begeleidt, was enorm blij met de vierde plaats van team Roy Rogers en het behalen van de WK-kwalificatie, evenals de anderen die de limiet wisten te behalen. Het Nationaal Junioren team, die vorig jaar vierde werd op het eerste WK voor junioren is druk aan het opbouwen voor de EK. José Oost, de nieuwe voorzitter van de Technische Commissie Voltige van de KNHS, richt zich op de topsport en verzorgt de PR en communicatie hierin.

Nienke de Wolff, de nieuwe voorzitter van het KNHS voltigeforum, probeert volgens de laatste sportinzichten vanuit de breedtesport doorstroom van talenten mogelijk te maken en wil de paardvoltigesport verder promoten: “Ik vind het belangrijk dat er een goede harmonie is binnen de voltigesport, een goede samenwerking en vanuit daar alle kennis en kunde te bundelen om zo de voltigesport in Nederland te laten groeien. Om dit te kunnen bereiken, hebben we een goede samenwerking nodig: zowel onderling als met de KNHS Voltigevereniging, met de werkorganisatie, alle andere disciplines en alle andere betrokken partijen. Een belangrijk speerpunt is dat er voldoende goed opgeleide trainers en juryleden zijn en er meer locaties komen waar voltige aangeboden wordt. Uiteraard is het ook mijn taak als voorzitter om de geluiden vanuit het veld op te pikken en om te zetten in zichtbare resultaten.”

Daarom was De Wolff ook aanwezig bij het eerste GymPOWER Coachcongres op het IAG 2016 in ‘s-Hertogenbosch, waar coaches van diverse gymnastische sporten en vijf sportbonden vertegenwoordigd waren en ze verbanden kon ervaren met onder andere turnen, acrobatiek, fitness en de goede verhouding tussen sporter-ouder-coach in een Veiliger Sportklimaat, toegelicht door van Hikmet Weeling van de NOC*NSF. Meer informatie hierover staat in de GymPOWER.nl Magazine nr 3 van 2016.

Wie meer wil weten van de paardvoltigesport is van 3 t/m 5 juni a.s. welkom bij het Nationaal Voltige Weekend in het KNHS-centrum in Ermelo. Meer informatie is te vinden op de website van de KNHS.