Sam dos Santos prolongeert zijn wereldtitel

 

Sam dos Santos Wereldkampioen

In het Zweedse Flyinge heeft junior Sam Dos Santos op het Wereldkampioenschap Voltige voor Juniorenwederom een gouden medaille veroverd. Hij prolongeert hiermee zijn wereldtitel van twee jaar geleden. Sam ging het kampioenschap zeer sterk van start met hoge scores in de 1e ronde,  en greep na een solide Kür de winst in het kampioenschap.

Van 24 tot en met 30 juli vond in het Zweedse Flyinge het Wereldkampioenschap Voltige voor Junioren en Young Vaulters plaats. Dit kampioenschap werd gelijktijdig georganiseerd met het Europees Kampioenschap voor senioren. Bondscoach Claire de Ridder was met een sterke ploeg afgereisd naar Zweden.

Geweldige afsluiter

De ogen waren dit jaar met name gericht op junior Sam Dos Santos, die twee jaar geleden ook al de wereldtitel bij de junioren heren pakte. Samen met zijn vaste paard Chameur en longeur Rian Pierik presteerde Sam ook dit WK zeer sterk. Hij pakte direct de leiding na een mooie plicht en de kür op donderdag. In de afsluitende finale Kür eindigde Sam met een score van 8.588 als tweede achter de Duitser Lukas Heitmann maar zijn voorsprong was groot genoeg om toch het goud mee naar huis te mogen nemen. In een reactie laat Sam weten het zelf nog niet helemaal te kunnen geloven: “Het moet allemaal nog even inzinken, maar ik ben echt ontzettend blij. Het is allemaal heel overweldigend. Ik voel me vereerd dat ik Nederland mocht verdedigen op dit kampioenschap. De sfeer is hier geweldig en ik kreeg veel support van alle Nederlandse supporters, maar ook van andere voltigeurs. Mijn Kür met Champie vandaag was niet mijn beste ooit, ik had zelfs een soort van black-out. Dat is me echt nog nooit eerder gebeurd. Gelukkig wist ik relaxt te blijven en heb ik het kunnen oplossen. Ik ging met een goed gevoel de Kür in, maar onbewust voel je toch de druk van buitenaf. Alle ogen zijn op jou gericht. Iedereen verwacht dat je goed presteert want je bent ten slotte titelverdediger. Dit was mijn laatste Wereldkampioenschap bij de Junioren, dus ik ben heel erg blij dat ik dit kampioenschap zo heb kunnen afsluiten.”  

Op het Wereldkampioenschap voor Junioren kwamen bij de dames Puk van Ierland, Lut Oltmans en Anouk Bangamu Arachchige in actie. 

EK Senioren

Op het Europees Kampioenschap senioren kwamen voor Nederland Annebeth Kubbe en Joske van Koelen in actie bij de dames. In een sterk internationaal deelnemersveld wisten de dames zich goed staande te houden. Annebeth Kubbe liet met het paard Evermore R en longeur Allan Laudrup een nette plicht en technische test zien waarbij ze een negende plaats in de tussenstand veroverde. Na een Kürscore van 8.234 op vrijdag wist ze zelfs nog een plekje op te klimmen en werd zo achtste in het eindklassement. Joske van Koelen eindigde op de 20e plaats in de einduitslag.